Deel 1 - Ondernemen in zwaar weer: Beperk je risico’s
Als ondernemer hoop je natuurlijk op groei en succes, maar soms komt een onderneming in zwaar weer terecht. In zulke situaties is het cruciaal om de juiste stappen te zetten om aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Een verkeerde beslissing of nalatigheid kan grote financiële en persoonlijke gevolgen hebben. In deze eerste blog bespreken we vijf belangrijke aandachtspunten bij betalingsproblemen. Veel van deze punten zullen in ieder geval de aandacht krijgen van een curator bij een faillissement.
1. Bijhouden van de administratie
Een correcte administratie is essentieel. De rechten en verplichtingen van de onderneming moeten op elk moment inzichtelijk zijn. Dit betekent niet dat de administratie digitaal moet worden gevoerd. Aangenomen wordt dat in ieder geval de volgende documenten beschikbaar moeten zijn:
· Balans
· Staat van baten en lasten (bijvoorbeeld winst- en verliesrekening, of exploitatierekening)
· Crediteuren-en debiteurenlijsten
· Jaarrekeningen
· Overzicht van het onderhanden werk (uitgevoerde werkzaamheden maar nog niet gefactureerd)
· Overzicht van toekomstige opdrachten
Ø NB: Hoe groter en complexer de onderneming, des te strenger de eisen aan de administratie.
Gevolgen van gebrekkige administratie
Een gebrekkige administratie kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid voor het tekort in het faillissement. Het tekort omvat onder meer de schulden van de vennootschap én het salaris van de curator.
2. Tijdig deponeren van de jaarrekening
De jaarrekening dient uiterlijk binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar door het bestuur te worden gedeponeerd.
Gevolgen van te late of geen deponering?
Mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid voor het tekort in het faillissement. Het tekort omvat onder meer de schulden van de vennootschap én het salaris van de curator.
Ø NB1: Uitschrijven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel ontslaat een bestuurder niet automatisch van de deponeringsplicht.
Ø NB2: Décharge biedt geen bescherming tegen aansprakelijkheid.
3. Betalingsonmacht melden – Belastingen en premies
Wanneer een onderneming niet in staat is om belastingverplichtingen en premies te voldoen, moet dit tijdig door het bestuur worden gemeld. Dit kan met het formulier dat op de website van de belastingdienst staat. Alleen dit formulier mag gebruikt worden. Het formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst: Melding van betalingsonmacht bij belastingen en premies. Melding van betalingsonmacht bij belastingen en premies
Voor de pensioenpremies moet bij het betreffende pensioenfonds onmacht gemeld worden, ook met het formulier dat op de website van de belastingdienst staat.
Voor welke schulden? Loonheffing, vennootschapsbelasting, accijnzen, omzetbelasting en pensioenpremies.
Wanneer melden? Binnen veertien kalenderdagen na de uiterste betaaldatum.
Bijvoorbeeld: Loonheffing over januari moet eind februari worden betaald. De melding moet dan uiterlijk op 14 maart worden gedaan.
Gevolg van niet-tijdige melding:
Mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid voor de betreffende schuld.
4. Dividenduitkeringen – balanstest en uitkeringstest
De aandeelhouders besluiten tot het uitkeren van dividend. Op grond van de balanstest is de algemene vergadering niet bevoegd tot het vaststellen van uitkeringen ten laste van wettelijke en statutaire reserves.
Het bestuur dient goedkeuring te verlenen aan de dividenduitkering, en mag deze alleen weigeren indien zij weet of redelijkerwijs behoort te voorzien dat de onderneming na de uitkering niet zal kunnen blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden(uitkeringstest). Bij die beoordeling dient het bestuur ca. 1 jaar vooruit te kijken. In sommige gevallen kan die periode ook langer zijn.
Ø NB1: De beoordeling van de eventuele wetenschap vindt plaats op het moment van uitkering. Als er dus veel tijd zit tussen de balanstest en de daadwerkelijke uitkering, is de financiële situatie van de onderneming mogelijk veranderd. Aangeraden wordt om dan een nieuwe balanstest uit te voeren.
Ø NB2: Leg de overwegingen en de financiële gegevens op basis waarvan de uitkeringstest wordt uitgevoerd schriftelijk vast, zodat kan worden aangetoond wanneer en op basis waarvan de uitkeringstest is uitgevoerd.
Mogelijke gevolgen:
Mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid als het bestuur wist of had moeten weten dat de onderneming door het uitkeren van dividend in de problemen zou komen.
Ø NB: Décharge aan het bestuur in het kader van de uitkeringstest kan bestuurdersaansprakelijkheid voorkomen.
5. Stortingsplicht op aandelen
Aandeelhouders zijn verplicht om de nominale waarde van hun aandelen te storten. Dit recht heeft een curator ook in geval van faillissement. Volstorting kan plaatsvinden in geld of in natura.
De volstorting kan worden uitgesteld voor een bepaalde tijd, of wanneer het bestuur namens de onderneming verzoekt om volstorting. Ook wordt deze verplichting nog wel eens vergeten. In het geval van een faillissement is de curator bevoegd tot het opvragen en inning van alle nog niet gedane verplichte stortingen op aandelen. Ook als de aandeelhouder de aandelen heeft overgedragen.
Voorkom problemen: Laat je adviseren!
Als bestuurder van een onderneming in moeilijkheden sta je voor lastige keuzes en komt er veel op je af. Hulp nodig? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over jouw situatie en de juiste stappen om risico’s te beperken.
Kimberly Friggen
Advocaat bij BDS Advocatuur
friggen@bdsadvocatuur.nl